Thursday, May 20, 2010

Bila nak ingat Allah??

Alhamdulillah, all praises to Allah..

smlm, kami semua di sini da dpt ELAUN..best, mmg best..sape yg x suke dpt duit kn??but still, ade bbrapa prkara yg patut kite amik prhatian..

pendek kata cmnila..kita tgk situasa sblm dan slps.....

ape jd sblm dpt elaun tu??

ramai yg bising2..'bila nk dpt elaun??'..'aku da pokai ni'..'bila en.zul nk msuk duit ni?'..mcm2 la keluh kesah yg dpt didgr..

pastu ape plak jd lepas dpt elaun??

i'm not sure apa jd kat yg lain2..tp ni ape yg jd skelilng aku..brita ni gempak wkt dlm kels erika smlm..wkt tgh rehat..haha..hbis rata2 jd excited..semua kcnggihan tknologi d gunakn sbaiknya..yg bwk laptop..yg ade iphone..trus check account..
then,mnjerit tnda kgmbiraan..ade yg trus bkira2 nk buat ape da dgn duit tu..mcm2 plan pn ade..'ha,blh la enjoy,duit da msuk'..'mkn besar la kita arini'..bla..bla..bla..haha,bukn aku salahkn semua tu..mmg,semua happy dpt duit tu..tp jom kita pikir kejap.....

bila x dpt duit, kita sibuk berkeluh kesah,salahkn sesiapa yg bkenaan....
bila da dpt duit plak, kita sibuk brgembira,plan masa hdpn.....

tp 1 bnda yg kita tertinggal...bila masa plak nk sibukkn diri utk ingat Allah??hmmmm, tu yg mnjadi tanda tanya di sini..

so,kwn2...marila kita bramai2 ucapkn alhamdulillah..x kisah dlm sush or dlm senang..dlm sedih dan dlm gembira..btapa manisnya hidup jika semuanya dpt dikaitkn dgn Allah..

Allah is the best planner..stiap yg trjadi ada hkmahnya..brangkali juga sbg ujian buat kita...

wkt susah, ujian nk tgk tahap ksabaran kita..wkt sng pn,blh jd 1 ujian..ujian nk tgk tahap mana kita bsyukur..

so,mari kita renung2kn..kita lps x ujian dr Allah nie??

hmmmmmm,post ni x dtujukn pd sesiapa scara spesifik..ianya dtujukn kpd semua scara umum..trmasuk diri si pnulis yg juga lmah nie..sbbnya,ni la situasi yg dialami sndri..bila da blaku semuanya,bru trduduk memuhasabah diri..trima kasih Allah ats ingtn buat hamba-Mu yg lemah ini..

wallahua'lam

*jom gi lcture Learning Network...gi kelas ni amanah tau..duit da dpt,amanah kna la pikul..mmg malas nk g awl2 pg nie..tp still,jom laksanakn amanah dr rakyat malaysia ni..n yg pasti, jom laksanakn amanah dr Allah ni..betulkn niat,g lcture krn Allah..jom3..

7 comments:

Badriah said...

terima kasih di ats peringatan..=D..btl2..terpkir gk pe yg ain katekan..alhamdulilah...belajar rajin2 tau kt sana..=D

nur farah said...

haha..ni ingtn utk diri sndri gak nie..hihi..

akuinsanlemah said...

SALAM DARI SI FAKIR.

alhamdulillah..Allah masih mencukupkan secukupnya hak buat hambaNya..
tapi, hanya hambaNya belum pernah mencukupkan segala hak Allah yg sepatutnya ditunaikan olehnya..
ayuh..
BERUSAHA!

FauziaH said...

syukur alhamdulillah.. tak de laa kitorang risau ko cukup makan pakai tak kat sane.. all the best adik.. kami semua mendoakan kejayaan adik..=)

En iLham said...

alhamdulillah...baguslah kalau terus berfikiran macam tu.kat mane2 pun same dik. bile scholar belum masuk sume cbuk marah2..bile dah masuk sume bergumbira tahap x ingat dunia punya.huhu...semoga dapat menggunakan elaun itu ke jalan yang diredhai Allah

singgah pula ke KAU ILHAMKU
GAMBAR YANG JARANG DAPAT ANDA LIHAT

nur farah said...

akuinsanlemah: salam perkenalan..stuju sgt2..kita yg blm prnh cukupkn sgala hak Allah..jom berusaha!!

angah: dun wori ye,insyaallah sntiasa cukup kat sini..

en.ilham: yup,kita sng lupa nikmat Allah..hihi..da smpai ke entry ttg exercise tu fara bace ok..nice one..

ibnihilmi said...

Santai. Teguran secara langsung tetapi dalam kaedah yang santai. Itu memang satu benda yang akak ingat pasal Farah :) Terima kasih juga atas artikel ni. Gaji akak pun baru masuk hari Isnin. Hehe..1st thing to do bg mak ayah baru keluar belanja untuk lain-lain :)

Selamat maju jaya di sana!

Post a Comment

 
Copyright TINTA MAYA 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .