Wednesday, May 19, 2010

owh fire alarm !!!!

aduhai..gemuruh di hati msih ada lg nie..cuak..mmg cuak..

wahai hati,tlg la bertenang..da lepas da tu..semua da ok da skrg..huhu..

ok semua...meh aku citer ape jd sbnrnya..tp sblum tu,tarik nafas dlm2 dlu farah..xde ape2 da ni..

cmni ceritanya............

al-kisah, kira2 pkl 6 ptg tadi,aku pn memulakn rutin harian utk memasak di dapur..maka start la dikeluarkn brg2 utk dimasak..smbil tu otak ligat pikir nk masak apa arini..tgk dlm sinki,housemate aku da rendam ayam..maka ayam la yg aku akan masak..so,decide la nk msk ayam masak kurma..ok,tgk sayur plak..hmmmm,ade so'on(cmni ke eja die ek??), ade tahu kering,ade kentang..ok la,msk syur air best gak ni..maka bermula la projek aku..masak nasi,kupas kulit kentang,potong ayam,rendam so'on dgn tauhu kering,rebus kentang...ok,semua preparation da siap,tinggal masak je la...

maka di switch on la hot plate..pastu penyedut asap kt ats dapur tu pn di switch on..so,start la aku memasak ayam dgn sng hatinya..semua bhn2 dicampak sesuka ati ke dlm periuk..tup2,ha da siap da..rasa la sikit..hmmmm,blh la..ade la rase kuah kurma..ok set,lepas 1 lauk..

so nk start plak msk sayur..hmmmm,tgh sejuk2 ni best kalau blh hirup2 kuah sayur ni..so,kena masak dlm bekas yg bernama periuk..tp,aduhai malasnya nk basuh periuk masak aym td tu..huhu..pakai je la 1 periuk lg ni..before ni x prnh pn guna periuk tu utk msk ats dapur,slalu guna utk msuk dlm microwave jer..pdhal tgk gaya periuk tu da tau yg die x sesuai sgt guna letak ats dapur tu..tp x pela,blm cuba blm tau..

ok 1st step masak syur,tumis la kn..minyak da panas,ape lg,masuk la bhn2 utk ditumis..so far so good.......until...









TIBA-TIBA..

















keluar 1 bunyi yg sgt nyaring lg kuat dr smoke detector kat syiling berdektn dapur ni..aduhai...terlebih asap la plak kluar...ape lg,kelam klibut la aku sbb klau dlm masa 30saat bunyi tu x dihentikn,maka abg2 bomba akan smpai lalu terbang la duit $900 kami..aduhai,sensitive bebenor smoke detector nie..huhu..

tanpa mmbuang masa,aku pn mnjerit memanggil bdk2 umah yg lain,wlaupn hakikatnya telinga yg normal pasti dpt dgr jeritan nyaring dr fire alarm nie..maka berlaku la drama di sini..yg sorg terbangkit dr tido scara mngejut,yg sorg brlari keluar dr toilet,yg sorg terpaksa mmbatalkn takbiratul ihram nk stat solat,yg lg sorg tah tgk buat ape dlm bilik..yg bilik di bwh main lgkah 3 ank tngga skali gus,yg di ats brlari2 bwk tlekung utk mngibas asap..semua berlari2 ke dapo utk mmbantu aku..

pd wkt ini,kerjasama semua sgt diperlukn..maka,seorg pn mnekan suis false alarm,seorg mngibas2 smoke detector yg pertama, seorg mmbuka pintu beranda dan terus mgibas2 smoke detector kedua dgn kain tlekung,seorg mngeluarkn fire blanket dan kepung di bhgn punca asap,dan seorg mngibas2 asap di sekitarnya...muka semua sgtla cuak yg teramat..misi kami hanya 1..mnghentikn bunyi fire alarm itu dlm masa 30saat sblm sgala2nya terlmbat..

stelah usaha yg bersusah payah,akhirnya 1st detector yg mngeluarkn bunyi itu akhirnya berhenti..kami mula berasa lega..tetapi hnya sekejap..dan tiba2 2nd detector pula berbunyi..aduhai,bertungkus-lumus la kami mnjalankn tugas kami td..

dan alhamdulillah,mission accomplished..akhirnya bunyi itu dpt dihentikn sblm abg2 bomba dtg melawat kami..huh,kisah cuak yg mngambil masa tidak smpai seminit ini telah mmberi kesan yg sgt besar kpd kami..salah seorg pngipas tegar kami terluka tgnnya dlm usaha mngibas asap..dan yg pasti,tlh meng'activate' jantung kami utk berdetap sekencang larian kuda..lbih2 lg,jntung tukng masak mrangkap pnyebab kekecohan ini..aku la ni..haha..

ok steady,semua da slesai..maka housemate aku sorg ni pn tlg la basuhkn periuk bekas msk aym td tu..then,aku mneruskn utk masak sayur..bajet cool,xde pape hal la..

oh,tidak!!ade kesannya...

impaknya???

haha..takut aku nk masak lama2..so,basically lps je masuk semua2 bhn,cincai2 je la..bru je tgk asap da bkepul sikit ats periuk tu..aku pn terus tutup..haha..maka,xberapa empuk la kentang tu wlaupn da rebus awl2 da pn..nasib la korg yer..hihi..

ha,itulah kisahnyer..story of a minute..hehe

moral of the story : 1) lain kali jgn malas basuh periuk, 2)pastu ape yg penting??kerjasama!!! 3)and last skali,buat semua bnda ingt Allah,bace bismillah,ni tak,main syok sndri je kat dapo tu....huhuhu..

p/s: sori yer my dear housemates ats kekecohan yg brlaku td..hihi..

3 comments:

Badriah said...

fuhh..selamat..cuak gk kak bad bce....iskhx2...len kali msk hati2 la syg..nsb bek sempat,matikn bunyi alarm tu...klu x,melayang la duit jwbnye...huhuhu~...len kali jgn wt cmtu lg..rajin2 skit bsuh periuk...ngegege~

En iLham said...

pergh..nasib baik sempat,kalau x melayang duit tak pasal2.haha.

p/s: fara telah di TAG oleh abang...sila pegi blog abang untuk tengok soalan.hehe

nur farah said...

huhu..time kasih la yer tag fara kat blog tu..tp huhu,xpndai la buat cmtu..xpndai nk mmbebel mnjwb soaln2 tu..sya budk baru blajr..hihi

Post a Comment

 
Copyright TINTA MAYA 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .