Tuesday, May 18, 2010

Indahnya Redha Ibu Bapa

Minggu ni mmg sgt mncabar..perlu brtungkus-lumus utk mnyiapkn 2 asgnment yg due jumaat next week and ada 1 test rabu next week..pndek kata..agak haru-biru gak la kepala ni..bila da byk2 cmni,semua mula la bcampur aduk..tgh pikir ttg EDB350, tiba2 je dpt idea utk CLB452..bila da mngadap CLB452,jam tu la tetiba nk tringt key concepts utk CLB320..pndek kata mmg serabut x terurus..n smlm mmg kmuncaknya..

Dlm keadaan emosi yg x brapa nk stabil, berjam2 dok mngadap laptop,idea tiba2 stuck di tgh jln..punya la bsungguh2 perah otak,1 apa pn x kluar..mmg berjam2 brhabis x buat ape dpn laptop..so,mmg x blh nk buat apa la..stop la dlu..dlm hati byk2 berdoa dpermudahkn sgala urusan oleh Allah..bselawat byk2 mnta djauhkn bisikn syaitan yg xhbis2 memujuk utk brmalas2 di katil yg empuk,mlayan suasana yg smakin mnyejuk ni..aduhai..hmpir2 je tertewas..smakin pnjg la selawat dan doanya..sbb ati rasa x tenang sgt2..x tau la nape..

punya la bsusah payah pikir,akhirnya baru teringt sesuatu..

Rupanya rasa x tenang sbb xdpt dgr suara mama..sbb last time call brapa ari yg lps,line x brapa clear,so trpaksa putuskn talian..huhu..cpt2 la aku call mama time tu jugak..berbual2 mcm lama jer x brbual..mkin lama mkin bkurangan resah di hati..alhamdulillah smakin tenang...

Before tamatkn talian,smpat mngadu pd mama btapa x blh nk buat asgnmnt skrg ni..tiba2 idea mmg xblh nk dtg..da brapa ari da mcm ni..otak agak slow sikit..mybe mkin mmbeku sbb sejuk sgt kot(alasan smata2)..mama bg kata2 pujukn..mcm2 cara dia cdgkn..suruh tnya along or angah la..gi rujuk kak senior la..jgn tido,nnti idea mmg x dtg la..mcm2 lg la..huhu..then,aku minta mama doakn..mama jwb 'mama sntiasa doakn adik'..pastu minta plak mama doakn lg spesifik..'mama doakn ain dpt idea buat asgnmnt ni ekk'..'buntu sgt ni..xtau nape'..mama jwb..'ye,sentiasa doakn'..

Kemudian dpt plak bcakap dgn papa skejap..btanya khabar..papa tanya da mkn ke blm..bila bgtau mcm biasala,skali shari je,tngu ptg..jwpn papa, 'biasa la tu..dkt tmpt org kan..sabar la yer'..huhu..yg lg buat trharu..papa ingtkn aku mmg mkn skali shari sbb x cukup duit kat sini..so,buat ke brapa kalinya lg,papa ckp,'gi la find out mcmana nk transfer duit dr sini ke sana..nnti papa transfer duit'..aduhai,terharunya..tp papa,ni bukn soal xde duit(wlaupn mmg kena bjimat pn kat sini),tp soal x cukup masa n soal mls nk msk byk2 kali..still,dia nk juga surh cari cmna..pdhal blh je pn,aku je yg x nk,insyaallah cukup lg scholarship ni..hmmmmm..smakin btmbh ktenangan di hati lps dgr suara papa pula..alhamdulillah...

Maka lps tu, aku pn mneruskn pjuangn mmbuat asgnmt stlh mndpt sumber kekuatan dr mereka..mama sntiasa mndoakn..papa sngup brsusah2..sbb ape??semestinya,sbb nk tgk aku kuat dan bjaya di sini..

Alhamdulillah, syukur byk2 pd Allah,stlh bebrapa ketika fokus dan berfikir brtungkus-lumus...idea yg dicari-cari dan ditunggu-tunggu akhirnya sampai..bercurah2 lg..laju jari jemariku menekan keyboard..alhamdulillah..

Dan di awal mlm,aku bjaya mnyiapkn 80% dr aim yg spatutnya aku capai utk smlm..memndgkn aku mmg jnis yg tido awl,maka aku mngambil kputusan utk tido dlu..dan berniat utk bjaya di tgh mlm utk mnyiapkn baki 20% spt yg disasarkn..siap kunci alarm handphone lg..

Bila alarm brbunyi......

Aduhai sejuknya..malasnya nk bgn..huhu..15minit lg la..so,mkin dtarik la comforter mnyelubungi diri..

Lps 15 minit alarm brbunyi lg..

Hmmmmm..15minit lg la..xlarat la..xpela,da 80% siap,sikit je lg..mkin bkubang aku di dlm slimut yg warm tu...kali ni mmg sngaja aku x set blik jam tu..nyenyaknya la hai..lbih2 lg bila da dpasang heater utk kurgkn ksejukan mlm....


TIBA-TIBA............





AINNNNN !!!!!!!!!!!!!



Terus aku tersentap..huh,aku terdgr mama panggil aku..berzikir aku di tgh2 mlm tu..apa lg,terus la aku terjaga..

Alhamdulillah,aku diberi peluang utk bngkit di sepertiga mlm yg hening..di kala yg lain sdg enak diulit mimpi..stelah mnunaikn kewajipanku, aku terus smbung mngadap laptop mnyiapkn baki 20% asgnmentku..smbil tu sempat aku teringt pesan mama td..'klau da tido,mcmana idea tu nk dtg'..trsenyum aku smbil mnyambung kerja..


Hmmmmmm..terima kasih mama..terima kasih papa..dan yg pasti,terima kasih Ya Allah..
krn sntiasa ada bersama aku....


Moral of the story : sentiasa la memohon keredhaan dari ibu bapa kerana redha Allah terletak pada redha mereka...

So,pd sesiapa yg bjauhan dr parents tu,slalu2 la contact diorg..klau sngup bhabis kredit utk contact kekasih stiap hari,xkn parents sendri pn x blh kn??huhu...(ayat ni x dtujukn pd sesiapa..utk renungan semua secara umum)




6 comments:

Badriah said...

betul2..sokong pe ain ckp..sabo ye dok kt sana..jaga diri dan kesihatan..akak pn doakan ain berjaya..jgn sedey2..dugaan tu..semoga ain tabah di sana..

En iLham said...

alhamdulillah. abang pun akan selalu doakan fara yang terbaik dan dipermudahkan segala urusan. sesunggunya doa ibu bapa tulah doa yang paling mustajab kan. abang pun dapat rase sendiri dah skang. wish you all the best k dear...

nur farah said...

kak bad: alamak..still nmpk cm sedih ke post kali ni??ni ptutnya bkn sdh la kak bad..ni patut bsmangat..hehe..ksian kak bad..asyk kna bca bnda2 sdih je..btw,thanx so much for da doa.. (^__^)

en ilham: btul2..mstajab..rasailah..hihi..thanks for da wish..wish u best of luck too..for evrything la..

Badriah said...

ain:akak pesan je,spya ain jgn sedey2 kt sana..=D..gmbo papa n mama.krdt to akak gk..hehee...<<mencapub btl..hahaha

FauziaH said...

tak call akak2 pun =(

nur farah said...

haha..xnk kacau org tu sibuk nk brtunang..huhu

Post a Comment

 
Copyright TINTA MAYA 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .