Sunday, May 2, 2010

Seriously, I'm a TEACHER..

Smlm ari kedua saya mngajar kelas KAFA. mngajar students kira2 umur 4 thun smpai 12 thun..siapa kata mngajar tu mudah???? mmg silap besar la pnyataan tu.. u shud try before coming out with that statement..blm cuba, blm tau..hihi..mcm2 cabarannya..

1st nya cabaran mngajar budak2 kecil yg msuk tadika pn blm..hihi..ade sorg cute little girl ni..4 thun..smpai2 je nangis bila mummy dia nk tinggalkn..huh..1 hal pula nk memujuknya..bila part2 kena pujuk bdk2 mnangis je, my teaching team mates semua mmg x de kerja lain, msti disorongkan pd saya..entahla..mybe sbb ada 2 kmungkinan: prtama, sbb saya pn mcm bdk2, so blh 'masuk' dgn diorg cpt.. or kedua, saya ade wajah seorg ibu yg memahami cara nk pujuk bdk2 ni..(but i prefer the 1st one)..hihi..tp x pe,saya suka bab2 ni,x terasa mmbebankn pn..bukn sng nak pujuk bdk2 mnangis ni..lg2 bila tngisan tu brjangkit..mcm smlm la..bila sorg ni da nangis, kwn dia (pn 4 thn gak) pn nk nangis gak..mcm nk wat nangis berirama plak..hihi..bukn sng nk pujuk bdk2 ni..kna berfikir pantas n kreatif on the spot gak..nk kena cari idea yg 'masuk' dgn mereka..sbb mereka rasa x secured..kita kna buat mereka rasa secured n comfortable..cthnya la, smlm bila tanya 'do you like to learn?', tanpa fikir pnjg dia jwb 'no',then bila tanya 'do u like to draw?', dgn yakin jwb 'no'.. pastu try plak 'do you like to play?', dgn cpt dia jwb 'no'..aduhai..mati kutu saya wkt tu..nsib baik Allah bg ilham yg lain plak..trus ckp cmni..'i have something to show u..but before that, u have to stop crying 1st'..bdk2 mmg suka surprise2 ni..so,dia da mula slow, tp still muka nk nangis..cpt2 la saya keluarkn laptop,pdhal wkt tu x da idea pn nk tnjukkn apa..tp keluar je la kn..last2 tnjukkn dia gambr2 dkt gold coast dlu..gmbr kangaroo..gmbr koala..hmmm,last2 stop pn mereka mnangis..lega...tp ni bru before class..xstart mngajar pn lg..


ni la 2 students 4 thun yg sgt comel tu..

1st class start dgn kelas jawi n iqra'..sya kena mngajar level pling rendah..mostly yg pling kecil2..yg x tau pape, yg tau iqra 1 dan 2..tp basically, sya trlantik utk fokus pd students yg 4thn ni..ada 3 org semuanya..ni cbrn pling besar ni..mereka mmg x de idea lngsg ttg alif,ba,ta..hmmmmm...

bygkn tgh mngajar tu..tiba2 sorg dr mereka blh tunjuk kertas n pensil smbil ckp..'can u draw a ponny for me??'..huhu..pulak dah..hihi..kes lain plak..tgh dok2 mnulis jawi tu, blh plak mereka main rmbut kwn2..aduhai,mcm2 kerenahnya..bkn sng nk mngajar mereka ni..mereka sng sgt distracted..kna pndai tarik blik attention mereka..n teknik pling brkesan bg sya personally, kna pndai role play..haha..mcm2 watak sya guna wkt mngajar tu..smpai trpaksa jd kertas nk pujuk mereka tulis alif ba ta ats krtas tu..comelnya students ni..smpai kering tekak nk mngajuk suara2 yg blainan..tp alhamdulillah, sgala usaha rasa berbaloi bila by the end of klas jawi tu, 3 budak2 comel ni tau sebut alif smpai tha dan blh bezakannya..walaupn ada yg lukis huruf ba mcm rupa kapal, tp x pe la..at least ada rupa ba tu..ada juga la input..

sesi kedua plak, kelas pngisian..smlm topik tauhid n sirah..tp kali ni sya conduct kelas level prtengahan..kira ok gak la..tp still,xlari dr cabaran cuma cbrnnya lain pula dr bdk2 kecil td tu..1 perkara yg sya perasan, mybe sbb ddedahkn dgn culture sekolah d sini, blh dkatakan hmpir kesemua mereka aktif dlm kelas..sntiasa berebut2 nk angkt tgn mnjwb soaln wlaupn kdg2 mereka x tahu pn apa jwpnnya..yg penting mereka nk cuba juga..cthnya bila dtanya 'apa rukun iman yg keenam?' or translate bg mereka yg x faham melayu, 'what's the 6th pillar of iman?'..blh dkatakn semua mereka angkt tgn nk jwb..even yg pling pndiam skali pn..so,mcm2 la jwpn yg dberi..semuanya x betul pn..n even ada yg jwb 'owh, i know it but i can't remember right now'..haha..hal lain pula, bila dtanya soaln yg pdhal jwpnnya mudah n ringks je, blh jd jwpn yg mereka beri pnjg lebar, d kaitkn dgn pngalmn2 mereka..in a way, bgus juga mcmni sbb one of the effective teaching strategies is by relating the knowledge with students' experience..so,jd la meaningful learning..n insyaallah, lbh mudah melekat..hmmm,bla diingt kmbali zmn skolah dlu2, jarang jumpa situasi mcmni..slalunya klau kita x tau jwb,just diam je la..tngu la smpai jwpn yg betul dberi..hmmmm,berbeza mmg berbeza..


situasi lain pula,ni dceritakn oleh kwn sya yg mngajar kelas bdk2 level tinggi..pergh..mmg sgt kagum dgn mereka..mereka sgt advance n critical thinking..bygkn, dlm usia kira2 10 hingga 12 thun, mereka blh tanya soaln mcm 'how do we know that islam is the true religion?'.. 'how does Allah looks like?'..aduhai, nasib baik sya x mngajar kelas ni..mati kutu sya nk mnjwbnya..hihi..

ni pula students yg advance tu..

secara kseluruhan..mmg sgt2 la mncabar..pdhal baru 3 jam je..masih x blh bygkn mcmana bila jd cg sebenar lg..alhamdulillah, brsyukur sgt2 sbb d beri peluang utk dpt pngalamn mcmni..in a way, it helps me to get clearer idea of how teaching looks like..n it also helps me to improve my english(seriously, kagum sgt2 dgn english bdk2 nie..siap dgn accent lg..mmndgkn ada antara mereka yg x brapa fhm malay, trpaksa la kami mngajar in english most of the time)... mnarik bukan???

ni antara ustazah2 yg terlibat..my teammates..
(ada 2 lelaki n 1 prmpuan x de dlm gmbr)

4 comments:

ai said...

mengajar kat skola agama mane ni?

dtg tunjuk sijil spm lepas ea?

ak gak rasa nak jadi cikgu sementara..hehe

ai said...

lupe nak bgtau ai=aisyah idrus..kang xkenal plak sape ni

Soleh Ismail said...

Salam.Weh farah, aku bru tahu hang ade blog. tu pon naseb baek hang follow ak. klo x, sampai bile2 xtau. nice2.

nur farah said...

aisyah : hihi..tgk gamba ikan tu aku da tau 2 ko..hihi..ni bukn la skola scara rasmi pn..kira2 mcm tuisyen la..klas KAFA..ajar ank2 mlayu kt sini..best2..

soleh : haha..aku wat suke2 je pn..bkn nk publish kt sumer org..baru je pn buat..hihi..thanx..

Post a Comment

 
Copyright TINTA MAYA 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .