Friday, May 28, 2010

Let us REFLECT..

alhamdulillah..sedar x sedar, da hbis da 1 sem sya study kat sini..da stat cuti~yeay..mcm2 pngalmn dpt spjg tmpoh 1 sem ni..tp sgtlah rugi bg kita klau sgala yg berlaku x dpt buat kta duduk dan berfikir..so,kat sini sya nk reflect sdaya mampu apa yg da trjadi spjg 1 sem ni..basically,entry ni akn dbahagi kpd 2..kali ni,sya juz nk sntuh from academic aspect..insyaallah,jika diizinkn Allah,next entry sya akn share reflection utk non-academic plak..jom3...

citer psl academic..x lari la drpd asgnmnts kn..nama pn studnts,so jom kita reflect 1 persatu asgnmnt spjg 1 sem..

1)EDB oo6 Learning Network(1st assignmnt)

- utk 1st asgnmnt ni, kami kna design 3 persona(cikgu,murid n parents)5 years from now.so,basically kna jd imaginative utk 'buat' org masa hdpn..kna tgk cmna diorg ni depend on technology..then,lps kna wat essay utk dscribe,kna create 3 image yg gmbrkn persona design kita tu..hmmm,mnarik x??scara trg2,kita nmpk btapa asgnmnt ni nk bg kta jd kreatif n imaginatif..but then,cmne dgn underlying meanings??hmmm,actually,bnda ni sbnrnya bg kita gmbaran situasi yg kita akn hadapi bila jd cg nnti..klau buat cg tu,basically tu adlh kita 5 years from now,yg buat ttg stdnts,tu la bkal2 stdnt kita,n ttg parents,tu la future parents yg kita akn hadapi nnti..so,bg sya yg xbpe minat technology ni,1 bnda yg sya bljr,wlaupn xminat,sya kna minatkn gak sbb tu la 'world' yg akn sya hadapi wkt jd cg nnti..


ni la gmbr utk my 1st persona design..thanks to angah sbb byk mmbntu mngajar cara guna photoshop pd adikmu yg blur ni..

2)CLB452 Media Literacy and The School (1st assignmnt)

-assignmnt ni plak,kami kna pilih shots dr 1 movie kanak2 utk dianalyse.sya amik citer 'BOLT'..yg pasal superhero anjing tu..dr shot yg diambil,kna analyse 'media lnguage' dia(camera angle,setting,camera shot etc.)..then relate dgn 'represntation' yg shot tu cuba smpaikn..da tu,kna relate plak dgn effectiveness towards 'target audience'..children..awl2 wkt wat asgnmnt ni,pikir tah pape jer la nk buat bnda ni,bkn nk jd media analyst pn..tp teeeeeeetttttt..sya silap..bnda ni pntg,sbb zmn skrg ni media plays vital role..as future teachers,kita kna ajar bdk2 nk 'baca' media scara betul..so,diorg blh la wat judgmnt yg tepat sndri..cth,diorg blh tgk yg actually dr kartun pn blh blajr,value of friendship,stereotypng etc...so,jgn la marah bdk2 klau diorg tgk kartun,slalunya ade jer values yg dselitkn tu,tp kita kna pndai 'baca' la..


ni cth 1 shot yg sya analyse..ha,ape kite blh tgk dr shot ni?? nmpk x msg 'loyalty' kt sini??renung2kn..

3)CLB320 Studies In Language (1st assignmnt)

-utk asgnmnt ni, kami kna pilih 1 advertisemnt, yg ade words la..from that,kna analyse word by word..tgk effectiveness words yg dgunakn..advrtisemnt pn ade underlying meaning..prasan x yg kdg2 kita blh terkesan dgn sst iklan bila kita baca caption die??tu la the POWER OF WORDS..hnya dgn words,kita da blh detect mood yg cuba dsmpaikn..cuba try bace mane2 iklan skrg,tgk btul ke x..hihi..as future teacher,bnda ni sgt la bguna..sbbnya,kita nnti kna pilih text n material utk stdnts kn??before bg tu,kite patut tgk dlu text nya,n make sure text yg dgunakn sesuai n tlg kita smpaikn intended msg..ha,pnting kn??

4)EDB350 English for Teachers (1st assignmnt)

-ha,ni satu2nya asgnmnt in groups,presntation..grup sya buat ttg IRE & IRF..tau x ape tu? Initiative-Respond-Evaluative(IRE)& Initiative-Respond-Feedback(IRF)..ha,ape ni??ni adlh interaction dlm kels..prasan x klau dlm kls dlu, cg2 slalu bg soaln, pastu stdnts respond..dr respond tu cg akn buat sama ade evaluate (good,yes,right,no,wrong)..klau x pn, bg feedback (komen jwpn ke,huraikn respond tu ke or tnya soaln bkaitn dgn respond bdk tu)..ha,ni la IRE & IRF..dr sini sya blajar yg actually, cara cg bg 'E' or 'F' tu sgt mmpengaruhi respond students strusnya..so,sya blajar "sila take note on ur feedback to others' opinions"..da siap presnt,biasala kna wat reflection..ha,ni mmg sya suka..mmg suka wat reflection..mcm2 la yg sya reflect smpai trpksa buang sikit sbb pjg sgt words..huhu..

ok,basically tu 1st round asgnmnts bg semua sbjk..jm tgk 2nd round plak..

1)CLB320 Studies in language (2nd assessment)

-ok,ni satu2nya yg ade test..mnarik test ni..utk 2nd part,kami kna compare 2 classroom transcripts..tp 1st transcript da dberi 1 mngu awl..blh prepare awl2 n tulis la byk mana pn note ttg transcript tu kt ats paper tu..best x??haha..yg xbestnya,dpt 2nd transcript wkt test tu..then,stat la mngcompare..utk 1st part plak,die bg 10 key concepts then kna pilih 6 key concepts n trgkn ape yg kita tau..nk tau ape yg mncabar??dsebabkn tlh terbiasa wat asgnmnts yg beribu2 words,sgt la mncabar utk pendekkn words utk jd 1 prenggan je bg stiap key concepts..huh,pelik2..then,stlah skian lamanya xmenulis esei mngunakn pen dan krtas,jdlah ia sgt mncabar..aduhai,bdk2 kecil tulis lg cntik tulisannya..so,ape sya dpt??..sila back to basic juga..biasa2kn la mnulis,jgn mnekn keyboard je..da jd cg nnti,nk kna mnulis kt board jugak kn? *__*

2)CLB452 Media Literacy and The School (2nd assignmnt)

-ha,asgnmnt ni ade 2 part,1st part kna tulis surt kat guru besar..bg rational knapa kita patut jdkan media literacy sbg 1 sbjek dlm skolah..so,trpaksa la buat sikit kajian ttg polisi2 yg sedia ade kt mlysia..ha,dr sini la sya btul2 faham ttg Smart School..*jakun seketika*..then,kna buat 2 lesson plans utk mngajar media dlm kelas..bkn skadar integrated sbjct,tp sbg 1 sbjk teras..best..overall,dpt sya simpulkn yg Mlysia da ada inisiatif ke arah 'techno-world' ni..tp msih byk lg ruang yg blh dperbaiki..mybe kita blh adapt ngara2 mcm Australia ni..sbb diorg da ada da sbjct media dlm curriculum die..ha,mybe nnti kita blh kumplkn semua surat2 dr 58org dr batch sya ni n try bg pd Kmntrian Pelajaran..rational perlunya sbjk ni..*bercita-cita tinggi ke??* but who knows..impossible is nothing ok..


ni cth gmbr sya masuk dlm lesson plan.. surh budk2 try 'baca' apa mesej die..

3)EDB350 English for Teachers (2nd assignmnt)

-ok,ni antara asgnmnt yg pling berat bg sya..basically,kami kna buat case study ttg 2nd lnguage learner..kna pilih ape2 topik bkaitn dgn 2nd lnguage learner,intrview 1 org,n tulis paper ttg bda tu..ok,sya pilih tjuk Critical Period Hypothesis(CPH)..teory ttg effect of age in lnguage learning..die ckp yg mkin tua,mkin susah nk bljr lnguage n slalunya akn 'fail'..so,sya nk go against theory ni dgn intrview 1 prson yg blajar Arab stat da dewasa..aduhai,sya pn xtau nape sya pilih tjuk ni awl2..konon2 mcm mnarik,rujuk lcturers diorg sgt suke..but then,mkin byk readings and researches yg dbuat,trasa sgt la mcabar..sbb die byk kaitnnya dgn neurobiological aspect..ha,ape tu??haha..sgtla sush bila nk buat literature review utk basically summarize ttg research2 or pndpt2 scholars ttg isu ni..ye la,nk memahamkn da 1 hal,nk kna summarize 1 hal plak..tp alhamdulillah,semua da slesai..dr readings yg dbuat,sya simpulkn yg yer,CPH main pranan tp xmustahil utk org2 dewasa utk blajar sbb ade byk faktor lain yg mndorong spt motivation n cognitive maturity..so,jom perkayakn bhasa kita (^__^)

4) EDB006 Learning Network (2nd asignmnt)

-finally,ni la pnutup asgnmnts sem ni..tp blm hntr pn lg..xbuat pn lg..so,xtau nk reflect cmne..hihi..apepn,kami kna create device or pape je utk dgunakn dlm classroom 10thn dr skrg..aduhai,pikir masa dpn lg..da describe ttg bnda tu,kami kna buat video pndek ttg bnda tu..huh,mncbr..sgt mncbr..ade sesiapa nk tlg??hihi

ok,basically ni la asgnmnts spjg sem ni..honestly,wkt buat sgt la payah..tp bila da slesai,rasa sgt la best..mcm2 bnda da blajar rupanya..ni sumer directly..tp dlm proses tu ade gak bnda len yg sya blajar...

1)assignmnt2 jugak..tngungjwb pd yg 1 jgn dlupakn..insyaallah,dlm ketandusan idea tu,carila ktenangn dr Allah..insyaallah dpermudahkn..wkt berkeluh kesah tu,mngadu la pd Dia..then klau blh bjaga d tgh mlm utk buat asgnmnt,xkn xblh nk mulakn dgn 'date' dgn Dia kn..'date' dlm ksunyian ksepian kedinginan amatlah mngasyikkn (^^)

2)minta la restu n doa dr ibu slalu..dlu sya ada tulis entry ttg indahnya redha doa seorg ibu di kala musim asgnmnts ni..

3)we are not alone..ade skali sya hmpir tertewas,tp ramai jer yg bg kata2 smgt dan doa..thanks evrybody..n for sure,thanks Allah for always be here..

4)ni 1 idea dr seorg senior sya (thanks kak Aina)..dia ckp,cari kotak, start la kumpuln pape teaching aids dr skrg..nnti sng bila da mngajar..hmmm,sgt mnarik..sbb mmg byk da materials dpt (lg2 kelas erika)yg blh dgunakn nnti..jm kwn,kita cari kotak, kumpl materials..hihi

okla,cukp la tu..da pnjg lebar..insyaallah,ada umur yg pnjg,kita akn smbung meREFLECT diri yg lemah ini..

p/s:arini angah sya tung..smoga sgalanya bjaln lncar dan brkekln smpai ke prnikahan yg sah nnti..amin..

wallahua'lam..

1 comments:

Pink &White said...

moga akk sehat slalu,.laja dgn baik,.. n ceria slalu,.. ti blik bleh aja nida edit photoshop plak.. hehe

Post a Comment

 
Copyright TINTA MAYA 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .